At Murattır...

AT demezem sana gardaşım derem... Gardaşımdan yig (ileri)... (Bamsı Beyrek - Dede Korkut destanından)

Yiğit yiğidin kardaşı, At yiğidin öz kardaşı... (Karacaoğlan)

Haberin Devamı

At Türk’ün kanadıdır... (Kaşgarlı Mahmut. XI yy.)
Battal Gazi’nin AŞKAR’ı, Köroğlu’nun ALAPAÇA’sı, Hz.Ali’nin DÜLDÜL’ü olmasa onların kollarını kırık saymaz mıydınız?
BUKEPHALOS’u olmasa Büyük İskender’i Hindistan’a kim taşırdı? Kültigin’in ALP ŞALCI’sı olmasa Orhon Kitabeleri eksik kalmaz mıydı?
TRUVA ATI olmasa Homeros’un İlyada Destanı’nın tadı kalır mıydı?
Yunan mitolojisinin rüzgar kanatlı PEGASUS’u olmasa Zeus’a yıldırımları kim getirirdi?
Cengiz Han diyor’ki, “Bir çivi bir nalı, bir nal bir tırnağı, bir tırnak bir ayağı, bir ayak bir atı, bir at bir komutanı ve bir komutan bir vatanı kurtarır...”
Son olarak Genç Osman’ın adına yatır yaptırılan SİSLİ KIR isimli atının Topkapı Müzesi’ndeki mezar taşında yazanları birlikte okuyalım,
“Zil-i Hak Hazret-i Osman Han’ın
SİSLİ KIR nam atı öğülmüştür...
Emr-i Yezdan ile mevt irişecek
Bu makam içre o gömülmüştür...”
Atlara layık olduğu değer verilmelidir...
Geleceğe atılacak adımların sağlamlığı geçmişten alınacak derslerle ve geleneklere bağlılıkla yakından ilgilidir. İnsanlık tarihinin ayrılmaz bir parçası olan ve insana tarih boyunca sayısız hizmeti bulunan ata bugün vereceğimiz değer aynı zamanda kişiliğimizin de bir göstergesi olacaktır.
Atı sadece bir kumar aleti gibi görmek, olsa olsa at gözlüğü kullanmakta inatla ısrar eden dar görüşlü bir zihniyetin ürünü olabilir.
Tarım Bakanı Sayın Mehdi Eker ve bakanlığının üst düzey bürokratları gerçeğin farkındadır ve çatlak sese kulak asmamaktadır. Önemli olan budur.
Kesinti ve vergiler çok yüksektir. İyileştirmeler çok yavaş seyretmektedir. Ancak otoritenin (Tarım Bakanlığı) iyi niyetinden kuşku yoktur.

Haberin Devamı

26 TEMMUZ’A AZ KALDI

26 Temmuz’da Veliefendi’de Başbakanlık Kupası Koşusu var. Yarışa katılacak atlar, sahipleri, antrenörleri, jokeyleri, seyisleri ve elbette milyonlarca yarışsever büyük bir heyecanla gün sayıyor. Hipodrom ve Türkiye Jokey Kulübü ise Sayın Başbakanı saygı ile ağırlamayı bekliyor.
Hatırlayacaksınız, 6 yıl önce bugünlerde, tam olarak 30 Temmuz 2003’te, Bayrampaşa Şehir Parkı’nın açılışında sayın Başbakan tehlikeli bir şekilde attan düşmüştü. Ancak bu talihsiz olay ona kamuoyu nezdinde, attığı sayısız nutuktan ve kestiği yüzlerce kurdeladan daha fazla sempati sağladı. Kendisini istemeden üstünden düşüren atı çoktan affettiğinden eminim.
At budur işte. At murattır.
Sayın Başbakan, onuruna düzenlenen bu yarışa mutlaka gelmelidir ve Tarım Bakanı Sayın Mehdi Eker’i atçılık ve at yarışçılığının geleceği için samimiyet ve hararetle desteklemelidir.

Yazarın Tüm Yazıları