Anne tavsiyeleri

Annelerin bencil olmadıklarını, tecrübelerini eşle dostla ve yeni bebeği olanlarla paylaşmak için yanıp tutuştuğunu düşünen Özlem Ermiş Beyhan, modaya uyup bir internet sitesi açmış, adını da "annetavsiyesi.com" koymuş.

Gazeteci arkadaşım Yasemin ilk annelik tecrübesini yaşıyor. Oğlu Kuzey henüz 3 aylık ve sevgili arkadaşım henüz nasıl bir dipsiz kuyuya düştüğünün farkında değil. Sadece içinde bulunduğu durumun daha ne kadar devam edeceğini merak ediyor. Açıkçası acıdığım ve umutsuzluğa düşmesini istemediğim için bir iki ay daha dişini sıkmasını, normal hayatına döneceğini söyledim ama bunları söylerken tek ayağım havadaydı.

Yasemin en kısa zamanda yüz yüze görüşmek istediğini, danışacağı onlarca konu olduğunu belirtti. Füsun tatilden döner dönmez Yasemin’e gideceğiz. Annelerin birbirlerine anlatacağı onlarca konu var. Başları sıkıştığında öncelikle doktorları değil tavsiyelerine güvenebilecekleri arkadaşlarını ararlar. Bir araya geldiklerinde de tecrübelerini büyük iştahla birbirlerine anlatırlar. Hem de en uzman haliyle. Anneler için yaşadıklarının, yaptıklarının başkası tarafından uygulandığını ve işe yaradığını bilmek büyük keyiftir.

Geçenlerde okurlarımdan biri e-postama bir mesaj gönderdi. Annelerin bencil olmadıklarını, tecrübelerini eşle dostla ve yeni bebeği olanlarla paylaşmak için yanıp tutuştuğunu düşünen Özlem Ermiş Beyhan, modaya uyup bir internet sitesi açmış, adını da "annetavsiyesi.com" koymuş.

2 yaşındaki oğlunun günlerce öksürdüğünü, aynı dönemde gazetelerde "küçük çocuklara öksürük şurubu vermeyin" yazılarının çıktığını belirten Özlem Ermiş Reyhan "Anne olan bir arkadaşım, siyah bir turpun içini oyup bal koyarak bekletmemi, bu balın çok iyi geldiğini söyledi. Doktoruma danıştım ve kullandım, öksürük pıt diye geçti. Yine bir anne, oğluma yemek yedirirken "oyalama taktiği" uygulamamı tavsiye etti. Yemek saatlerimiz işkence olmaktan çıktı. Sonra bu tavsiyelerin yazılı olmadıkları için yok olduğunu, birçok annenin bu tavsiyelere ulaşamadığı için zorluk çektiğini düşündüm ve amatör olsa da tüm annelerin girip belirli konularda tavsiyelerini yazabileceği, diğer annelerin de girip okuyabileceği bir site oluşturdum" diyor.

Önce doktor sonra tavsiye

Özlem Hanım, sitede yer alan önerilerin hiçbirinin uzman tavsiyesi olmadığının altını çiziyor. Yani bu tavsiyeleri uygulamak istiyorsanız öncelikle doktorunuza danışın. Çünkü bazen iyi niyetle yapılan tavsiyeler, uygulandıklarında istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor.

Anne tavsiyelerinden bazılarını sizinle paylaşmak istiyorum. Bir anne tuvalet eğitimini vermek için iki yanında tutma yeri olan klozet adaptörlerini şiddetle tavsiye ediyor. Tutma yeri olmayan klozet kapakları, çocukların kendilerini klozetin içine düşecek gibi hissetmelerine yol açıyormuş. Çocuklar kendilerini güvende hissetmedikleri için oturmak istemiyormuş. Ayrıca çocukların sevdiği oyuncak ya da kitabı da banyoda bulundurabilirsiniz. Küçük bir tabureye oturup çocuğunuza eşlik ederseniz en azından bir süreliğine klozette oturtmuş olursunuz. Anneler "Oturma süresini uzun tutmayın ki banyoya karşı sıkıldığı yer duygusu oluşmasın" önerisinde de bulunuyor.

Bebeğinizin gazı çıkmadığında annelerin tavsiyesine kulak verin:

"Bebeğinizin ayaklarının altına ağzınızla hooh yapıp, nefesinizle ısıtın. Göbeğine ağzınızı yapıştırıp nefesinizle ısıtın. Elinizle karnına dairesel hareketlerle masaj yapın. Bebeğinizi kucağınıza yüzü size dönük olacak şekilde alın. Göbeğini göbeğinize hafifçe bastırıp, yürüyün, zıplayın, dans edin. Alarm durumunda ise bebeğinize ılık banyo yaptırın."
Yazarın Tüm Yazıları