Ankaralıların bitmeyen çilesi!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 87. Yıldönümünü kutlamaya sayılı günler kaldı. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bu önemli gün, tüm Türkiye’de coşku içinde kutlanacak.

Ankara’da yapılacak kutlamaların merkezi bu sene de eski hipodrom olarak bilinen Atatürk Kültür Merkezi. Günler öncesinde başlayan hazırlıklar o gün halka ve protokole sunulacak. Buraya kadar her şey normal. Ama gelin görün ki, bayram için yapılan provalar nedeniyle yolların kapatılması artık Ankara halkını adeta çileden çıkarıyor.

Sinir harbi yaşıyoruz

Önceki gün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için yapılan ilk provada, sürücüler yine yollarda saatlerce mağdur oldu. Özellikle Çiftlik Kavşağı’ndan Ankamall’a kadar olan güzergahta araçlar deyim yerindeyse adım adım ilerledi. Alternatif yolların da kapatılması nedeniyle sürücüler trafikte sinir harbi yaşadı.

Bugün de prova var

Bugün de 29 Ekim için genel prova yapılacak. Yani trafik çilesi bir türlü bitmek bilmiyor. Ne Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne ulaşabiliyorsunuz ne de kapatılan yollar üzerindeki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına. Hatta işinize ya da evinize gitmeniz dahi saatler alıyor. “Bayramı zehir etmek” deyimi böyle bir durumu anlatmak için sanırım yeterli olur.

Polis de nasibini alıyor

Öte yandan madalyonun diğer tarafına baktığımızda, yolların kapatılması sürücüler kadar trafik polislerinin de zor anlar yaşamasına neden oluyor. Trafiği alternatif yollara yönlendirmek için uğraşan polisler, sık sık vatandaşın tepkisiyle karşılaşıyor. Kendilerine verilen görevi yerine getirmekle yükümlü olan polis, vatandaşla karşı karşıya geliyor.

Alternatif alan bulunmalı

Dünyanın hiçbir ülkesinde şehrin en önemli yolları, alternatif güzergahlar olmadığı sürece tören provaları için kapatılmıyor. Bayram kutlamalarının yapılması için şehir dışında acilen alternatif bölgeler bulunmalı. Hatta tüm resmi bayramların kutlanabileceği özel bir alan yapılmasının uygun olduğunu düşünüyorum. Ankara’da yaşayan biri olarak her yıl defalarca aynı durumun yaşanması ve binlerce sürücünün yollarda mağdur edilmesini doğru bulmuyorum.
Okuyucularımızdan gelen tepkiler de aynı yönde. Yolların kapatılmasına özellikle işine geç kalan vatandaşlar tepki gösterirken, sorunun çözümü için yöneticileri göreve davet ettiler.

Yazarın Tüm Yazıları