Ankara’nın güvenliği ‘Baba Zeki’ye emanet

ANKARA Emniyet Müdürlüğü’nde haftalardır süren belirsizlik nihayet sona erdi. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın imzalarıyla, Orhan Özdemir, Emniyet Genel Müdürlüğü emrine atanırken, Bursa Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, Ankara Emniyet Müdürlüğü görevine getirildi. Öncelikle Çatalkaya’nın özgeçmişine kısaca değineyim.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hemşehrisi olan Çatalkaya, 1976 yılında Polis Akademisi’ni bitirerek, komiser yardımcısı rütbesiyle göreve başladı. Malatya, Ankara, Kars, İzmir, İstanbul Emniyet Müdürlükleri’nde çalışan Çatalkaya, 1998-2002 yılları arası Van Emniyet Müdürü, 2002-2005 yılları arası Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda baş müfettiş, Şubat 2005-Haziran 2009 yılları arası Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak görev yaptı ve 2 Temmuz 2009 tarihinde Bursa’da göreve başladı.
Terör konusunda uzman olan Çatalkaya, beş yıl süreyle yürüttüğü Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü görevi sırasında, PKK’nın şehir yapılanması olan KCK’yı deşifre ederek büyük bir başarıya imza attı.
Bursa’da başarının sırrı trafik ve asayişte düzen
Çatalkaya’nın Ankara’ya atandığını öğrendikten sonra vakit kaybetmeden Bursa’daki meslektaşlarımla görüştüm. Emniyet Müdürünün, başta trafik ve asayiş alanlarında yaptığı yeni düzenlemelerle halkın büyük sevgisini kazandığını söylediler. Ayrıca, uyum içinde çalıştığı personelinin, “Baba” lakabını taktığı Çatalkaya’nın, özellikle polis memurlarının eğitimine bir hayli önem verdiğine dikkat çektiler. Çatalkaya’nın uzman olduğu terör konusunda, Bursa ve ilçelerinde de ciddi çalışmalar yaptığı yine meslektaşlarımın bana aktardığı bilgiler arasında yer aldı.
Kadrolarda hızlı ve köklü değişiklik yok
Gelelim son yılların en sıcak yazını geçiren Ankara Emniyeti personeline. Çatalkaya’nın atama kararının ardından Ankara polisi, belirsizlik sona erdiği için rahat bir nefes aldı. Son üç gündür emniyetin tüm birimlerinde konuşulan tek konu, Çatalkaya’nın göreve başlamasından sonra tayin ve terfilerle boşalan koltuklara hangi isimlerin getirileceği. Emniyet müdür yardımcıları, şube müdürleri ve büro amirleri, izinlerini dahi kullanmadan yeni müdürün göreve başlamasını sabırsızlıkla bekliyor.
Hemen şunu belirteyim, Çatalkaya’nın yakın çevresinden aldığım bilgilere göre, emniyet müdürü Ankara’da göreve başladıktan sonra köklü bir değişikliğe gitmeyecek ve mevcut kadroyu yaklaşık bir ay takibe aldıktan sonra gerekli görürse değişiklik yapacak. Çatalkaya, tayin ve terfilerle boşalan koltuklara ise yine emniyet içinden atama yapacak. Çatalkaya’nın, Bursa Emniyet Müdürlüğü kadrosunda beraber görev yapan bazı rütbeli isimleri de Ankara kadrosuna dahil etmek istediği ve bu yönde görüşmeler yaptığı konuşuluyor. Birkaç gün içinde koltuğuna oturması beklenen Çatalkaya’ya yeni ve meşakkatli görevinde başarılar diliyorum.

Haberin Devamı

Bir milyon 200 bin araca 230 polis

Haberin Devamı

SON yıllarda araç sayısındaki inanılmaz artış, Ankara trafiğinde çözülmesi zor bir sorunu da beraberinde getirdi. Yolların yetersizliği, hatalı parklar, taksi, otobüs ve minibüs sayısının fazla olması, düzenlenen çeşitli organizasyonlar nedeniyle yolların kapatılması, belediyelerin sık sık yaptığı kazı çalışmaları, kazalar ve sulama tankerleri derken trafik, sürücüleri adeta çileden çıkarıyor. Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen önlem almak ise yaklaşık 230 personeli bulunan Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne düşüyor.
Düşünün, bir milyon 200 bin aracın kayıtlı olduğu Ankara’da, Trafik Şube Müdürü Ali Temiz’in koordinesinde sadece 230 trafik polisi, 24 saat aralıksız ve insanüstü çabayla görevlerini yaparak şehrin trafiğine yön veriyor.
Trafik polisine
yardımcı olun
Polislerin üstlendiği ağır yük, bununla da sınırlı değil. Geçiş üstünlüğü bulunan tüm protokolün yol güzergahlarını belirliyor ve gidecekleri yerlere sorunsuz ulaşmalarını sağlanıyor. Başkent olmasına rağmen, ulaşım planı dahi bulunmayan Ankara’da trafik polislerinin gösterdiği özveriyi, ne belediyeler ne de diğer resmi kurumlar ile sürücüler göstermiyor.
Öncelikle, herkesin ortak sorunu haline gelen trafikte başarılı çalışmalara imza atan Temiz ve ekibine Ankara halkı adına teşekkür etmek istiyorum. Çünkü; rütbeli, rütbesiz tüm personel yüzde 100 motivasyonla görevlerini yerine getiriyor. Aynı özeni sürücülerin de göstererek trafik kurallarına riayet etmelerini ve polislere yardımcı olmalarını temenni ediyorum.

Haberin Devamı

“Polis, kanun adamıdır. Ona her zaman saygı göstermeli ve itaat edilmelidir.” (1934)
Mustafa Kemal Atatürk

Yazarın Tüm Yazıları