Ankara bir deliyi ağırlıyor!

ALİ’nin okulundaki resim öğretmeni Narin Hanım, Ali ve sınıf arkadaşlarına ressamları anlatırken, Ankara’daki Salvador Dali resim sergisini görmelerini istemiş.

Haberin Devamı

Ben de araştırınca, gördüm ki Arete Galerisi’ne sanatçının Zodyak temalı taş baskı eserleri gelmiş. Salvador Dali gibi 20.Yüzyılın deli, anarşist lakaplı sürrealist sanatçısını Ankara’da ağırlamaktan çok memnun oldum. Bu hafta okulların somestre tatile girmesiyle, ilk iş oğlanlarla sergiyi görmeye gidiyoruz. Siz de ne yapın edin, bir vakit yaratıp bu sergiyi görmeye gidin.
Orhan Pamuk’tan             Kafamda Bir Tuhaflık Var!
Bu kış için heyecanla beklediğim iki kitap vardı. Bunlardan biri nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’un kitabı “Kafamda Bir Tuhaflık Var”. Ne zaman raflarda yerini alacak bilmiyorum ama şimdiden konuşulmaya başladı. Roman daha önceki kitaplarından hayli farklıymış. Bu sefer baş kahraman beyaz Türkler’den değilmiş. Gündüzleri doğalgaz sayacı okuyan, akşamları da boza satan Mevlüt’ün hikayesi... Mevlüt eminim hepimizi farklı duygu durumlarına sürükleyecek. Hem yazarı, hem romanı hem de kendimizi ve hayatımızı bir kez daha gözden geçireceğiz.
Ama tabii bu aralar Orhan Pamuk’un kitabından daha çok merak edilen bir başka konu var ki, o da sevgilisi ressam Karolin Fişekçi. Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisindeki Carolin’i solda sıfır bırakan yepyeni bir Karolin var medyada. Merak ediyorum, Orhan Pamuk bu durumdan ne kadar memnun? Nobel ödüllü yazarımızın en özel sırları, kendisini  “Dünyada en arzu edilen ve seksi ressam” diye tanıtan bu hanımefendinin demeçleriyle ortaya döküldü. Basında hemen hemen her gün haklarında çıkan haberleri okuyorduk geçtiğimiz haftaya kadar. Neyse öğrendik ki Orhan Pamuk, ülkeyi terk-i diyar ederek Latin Amerika’ya gitmiş. Şimdi siz de aynı fikirde misiniz bilmiyorum ama acaba bu yeni roman öncesi önceden kurgulanmış ve planlanmış bir PR çalışması mıydı?
Paul Auster’dan Kış Günlüğü!
Paul Auster’ın kitabı, başarılı bir roman olmaktan öte gurur verici diyebilirim. Amerika’da henüz baskısı tamamlanmamış bu kitap için, Can Yayınları kolları erkenden sıvamış ve Amerika’dan önce buradaki baskıyı tamamlayıp, dağıtıma başlamış bile... Nasıl hoşuma gitti anlatamam. Bütün  kitapları Türkçe Can Yayınları tarafından yayınlanan yazar, benim gibi tam bir New York aşığı... Amerika’dan önce bizde yayınlanan bu kitaptan bir tane New York valizime koydum bile... Eminim Amerika’daki kuzenim kitabı görünce çok şaşıracak.
Paul Auster’ın yeni kitabı Kış Günlüğü, tam bir kış kitabı. Karla kaplı bir New York’ta yazılmış. 65 yaşındaki Paul Auster’ın artık bir tür ömrünün kışına hazırlandığı bir dönemdeki hesaplaşmalarını anlatıyor. Özellikle de 2002 de kaybettiği annesine dair anıları kitapta önemli bir yer kaplamış. Son olarak da söyle diyor: “Kendine soruyorsun, daha kaç sabah kaldı? Bir kapı kapandı, bir başka kapı açıldı. Hayatının kışına girdin.” Ne kadar anlamlı değil mi? Akıcı anlatımı ve insanı sürükleyen dili kullanma becerisi ile Paul Auster unutulmaz kitaplarım listesinde baş sıraların sahibi olacak süphesiz.

Yazarın Tüm Yazıları