Yüksek kan şekerinin gözlerimize verdiği 5 zarar

Şeker hastalığında (diyabet), vücudumuz ya insülin üretemez ya da insüline tepki vermez. İnsülin vücudumuzdaki hücrelere glikoz (şeker) sağlayan bir hormondur. İnsülin olmadığında glikoz hücrelere alınamaz ve kan damarlarında birikerek vücudumuzun -gözler dahil- her yerindeki kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir.

Haberin Devamı

Kan şekerinin yükselmesi gözlerimizde 5 çeşit probleme yol açar:

Yüksek kan şekerinin gözlerimize verdiği 5 zarar

1. Diyabetik retinopati (şeker hastalığının göze vurması):

Diyabetik retinopati, dünyada körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir. Diyabete bağlı olarak gözün retina (ağ) tabakasındaki kan damarlarında değişiklikler olur. Bu değişiklikler damarların sızdırmasına veya retina yüzeyinde anormal yeni kan damarlarının büyümesine neden olur.

2. Makulada (sarı nokta) ödem:

Makula, retinanın görme merkezidir. Kan damarlarında diyabete bağlı gelişen sızdırma nedeniyle makulada ödem (şişme) oluşabilir. Bu ödem, bulanık görmeye yol açar.

3. Glokom (göz tansiyonu hastalığı):

Haberin Devamı

Glokomun bir türü olan neovasküler glokom, diyabetten kaynaklanır. Gözün irisinde (gözün renkli kısmı) diyabete bağlı yeni kan damarları oluşur ve göz içi basıncında artışa yol açar.

4. Katarakt (gözümüzün içindeki lensin şeffaflığını kaybetmesi):

Diyabetli kişilerde kan şekerinin artması nedeniyle katarakt daha erken oluşabiliyor ve daha hızlı ilerleyebiliyor.

5. Lensin şişmesi:

Kan şekeri düzeyimiz hızla değişirse gözümüzün içindeki lens şişer ve şekli değişir. Lensin şişmesi göz derecesini etkiler ve bulanık görmeye neden olur. Kan şekerimiz sabit hale geldikten sonra görüşümüz normale döner. Eğer gözlük alacaksanız, göz derecelerinizin doğru çıkması için göz muayeneniz sırasında kan şekeri seviyenizin normal olduğundan emin olun.

Yazarın Tüm Yazıları