Kapalı rahim ameliyatı (Laparoskopik histerektomi)

Kapalı rahim ameliyatı (laparoskopik histerektomi) hakkında bilgilendirici bu yazıyı anlamak için hangi durumlarda rahmin alınması gerektiği ve diğer rahim ameliyatları tiplerini de bilmek gerekmektedir.

Haberin Devamı

Rahmin Alınmasının Gerekebileceği Durumlar

- Miyomlar,

- Endometriozis hastalığı

- Adenomyozis hastalığı

- Şiddetli rahim kanamaları (tedaviye rağmen durmayan)

- Endometrial hiperplaziler (özellikle atipili hiperplaziler)

- Vajinal prolapsus

- Kanser (rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri)

- Pelvik inflamatuar hastalıklar’dır.

Rahim alınması sırasında yumurtalıklar da alınır mı?

Rahim alma ameliyatı hangi teknik ile yapılırsa yapılsın, ameliyat sırasında yumurtalıkların (overler) alınabilme imkanı vardır. Yumurtalıkların alınması, hastanın rahim alma ameliyatına ek risk getirmemektedir.

Burada önemli olan ameliyat öncesinde, rahim alma ameliyatı sırasında yumurtalıkların alınıp, alınmaması kararını vermektir. Hasta menopoz öncesi dönemde ise yumurtalıklarının alınmasına bağlı olarak şiddetli sıcak basmaları, kemik erimesi, kolesterollerde artma gibi istenmeyen bazı durumlar yaşayabilir. Ancak ileride yumurtalıklardan köken alabilecek kanser gibi hastalıklar açısından da yumurtalıklar alınmadığı zaman, halen risk altında olacaktır. Burada önemli olan yumurtalıkların alınmasının hastaya ne gibi avantaj ve dezavantaj getirdiğini hastaya açıkça anlatmak ve bu konuda beraber karar almaktır.

Haberin Devamı

Rahim alma ameliyatı (histerektomi) teknikleri

1. Laparatomi (açık) ile histerektomi

2. Vajinal histerektomi

3. Kapalı rahim ameliyatı (Laparoskopik histerektomi)

Açık (Laparatomi) histerektomi : Bu ameliyat şeklinde, karın bölgesinde cilde yaklaşık 10 cm uzunluğunda bir kesi yapılarak, rahim alma ameliyatı (histerektomi) gerçekleştirilir. Yapılan bu kesi çoğunlukla sezaryen ameliyatı sırasında yapılan kesiye benzerdir. Tıp dilinde transvers bir kesi denilen yatay bir kesi yapılır. Nadiren göbeğe doğru uzanan dik bir kesiye (vertikal) ihtiyaç duyulur. Günümüzde bu açık yolla yapılan cerrahi, yerini hasta açısından birçok avantajları bulunan kapalı (laparoskopik) rahim alma ameliyatına, tamamıyla bırakmak üzeredir.

Vajinal histerektomi: Bu ameliyat şekli, çoğunlukla rahim sarkması olan kadınlarda uygulanabilen bir rahim alma yöntemidir. Daha az ağrı, karında kesi olmaması gibi birçok avantajları vardır. Ancak çoğunlukla sadece vajinal prolapsus (sarkma) durumu olan kadınlarda uygulanabileceği için kullanım alanı kısıtlıdır.

Haberin Devamı

Laparoskopik (kapalı) histerektomi: Bu ameliyat şeklinde hastaya büyük kesiler yapılmamaktadır. Hastaya yapılan en büyük cilt kesisi yaklaşık 1 cm uzunluğunda olmaktadır. Bu 1 cm’lik cilt kesisi çoğunlukla göbek hizasından yapılır. Bu göbek hizasından yapılan 1 cm’lik kesiden, gelişmiş teknolojiye sahip bir kamera, hastanın karnının içine yerleştirilir. Bu kamera sayesinde büyük büyütmede, dokular cerrahın karşısındaki ekrana yansıtılır ve çok titiz, hassas bir cerrahi uygulanmasını sağlar. Göbek seviyesinden yapılan bu kesi dışında, yarım santim uzunluğunda 2 veya 3 farklı noktadan cilt kesisi yapılır. Bu kesilerden içeriye yerleştirilen gelişmiş teknolojiye sahip cerrahi aletler ile ameliyat tamamlanır.

Haberin Devamı

Kapalı rahim ameliyatı, hasta dostu bir ameliyattır. Çünkü bu ameliyat şekli; hastada daha az ağrı, daha az kanama, daha iyi kozmetik sonuçlar, daha çabuk iyileşme dönemi ve hastanede daha az kalma gibi birçok avantajlar bulundurmaktadır. Ameliyat süresi, tecrübeli ellerde yaklaşık olarak 30-40 dakika sürmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları