Afrika katarakt projesi

Güncelleme Tarihi:

Afrika katarakt projesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2008 13:59

Afrika'da yaygın olan katarakt hastalığı, verilen tüm mücadeleye rağmen her geçen gün artıyor. İklim şartları, yetersiz beslenme ve kötü hijyenik koşullar gibi nedenlerden kaynaklanan hastalık, bir yandan açlıkla mücadele eden milyonlarca insanı, diğer yandan karanlıkta bırakıyor.

Kataraktın en yangın olduğu ülkelerden biri olan Sudan'da 2 milyon kişinin bu hastalığın pençesinde olduğu tahmin ediliyor. Hastalık nedeniyle kimi doğuştan, kimi daha sonra görme yeteneğini kaybediyor. Hasta sayısı ise her geçen gün artıyor.

GÖNÜLLÜ TÜRK DOKTORLARI UMUT OLDU

Sudan'da Katarakt hastalığı ile mücadeleye destek veren Türkiye'deki yardım kuruluşları, hazırladıkları projeyle binlerce kişinin “ışık umudu” oldu.

İHH İnsani Yardımlaşma Vakfı, Dayanışma Vakfı ve Çöl Doktorları'nın hazırladığı, Sağlık Bakanlığı ve TİKA'nın desteklediği “Afrika Katarakt Projesi”kapsamında Sudan'ın başkenti Hartum'da ameliyathane oluşturuldu.

Eski İngiliz Karargahı binasındaki Şehit Abdül El Maz Göz Hastanesinde, 200 metrekarelik alanda oluşturulan, tüm teknik imkanların sağlandığı ameliyathanede hizmet veren gönüllü Türk doktorları, günde ortalama 40 hastayı ameliyat ediyor.

Ameliyathanede görev yapan 4 Türk, 2 Sudanlı hekim ile 4'ü Türk 8 yardımcı sağlık personeli, sayıları her geçen gün artan hastalarına hizmet vermeye çalışıyor.

Hastane önünde oluşan uzun kuyruklarda her yaştan katarakt hastasına rastlanıyor.

IŞIĞA KAVUŞMANIN VE KAVUŞTURMANIN MUTLULUĞU

Gönüllü Türk sağlık personelinin çalışma koşullarını anlatan Afrika Katarakt Projesi Koordinatörü Dr. Metin Vural, personelin enerji kaynağının, yıllarca karanlık dünyada yaşayan hastalarının görmeye başladıkları ilk anda verdikleri tepki ve yüzlerindeki mutluluk ifadesi olduğunu söyledi.

Çalışmalarında unutamayacakları manzaralarla da karşılaştıklarını anlatan Varol, “Yaklaşık 10 yıldır katarakt nedeniyle görme yeteneğini kaybeden bir kadın, biri 5 diğeri 7 yaşında olan, kendi yetiştirdiği 2 çocuğunu yaptığımız ameliyatın ardından gördü. Bu, bizlerin
unutamayacağı anılardan yalnızca biri...” dedi.

Varol, bu hastaların bağışlar sayesinde ameliyat edildiğini, bir ameliyatın maliyetinin 100 YTL olduğunu, bağış kampanyalarının sürdüğünü ifade ederek şunları söyledi:

“Kampanyaya bağışta bulunan kişilere cep telefonu mesajı ya da e-mail yoluyla bağışıyla bir hastanın ameliyat edildiğini bildiriyoruz. Bu hastanın fotoğrafının bulunduğu bir teşekkür belgesi de göndererek, bağışçıya, ışığa kavuşmasına yardımcı olduğu kişiyi tanıtıyoruz. Ayrıca 'http://africatr.viewnetcam.com' adresinden internet üzerinde ameliyatlar canlı izlenebiliyor.”
Varol, bir yıl önce başlayan proje kapsamında 5 bin kişinin ameliyat edildiğini, gönüllü çalışmak isteyen doktorların kendilerine müracaat ettiğini ve bu doktorların belirli aralıklarla değiştirildiğini söyledi.

TANITIM PROGRAMI DÜZENLENDİ

Hartum'da Türk ve Sudanlı yetkililerin katıldığı, proje kapsamında yapılan çalışmaların değerlendirildiği bir tanıtım programı düzenlendi.
Sudan Sağlık Bakanı Müsteşarı Dr. Kemal Abdulkadir, katarakta karşı verdikleri mücadeleyi anlattı. Abdulkadir, taşrada 25 hastane açmayı, ameliyat sayısını artırmayı planladıklarını belirterek, kataraktın oluşma nedenlerinin de önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.
Sudan Körlükle Mücadele Projesi Başkanı Dr. Kemal Haşimi de her 4 dakikada bir kişinin katarakt hastalığına yakalandığını bildirdi.
Her yıl 200 bin kişinin ameliyat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Haşimi, kataraktla mücadele için yılda 12 milyon dolar bütçe ayrılmasının planlandığını ifade etti.

Türkiye'nin Sudan Büyükelçisi Fatih Ceylan da projenin arkasında devlet kuruluşunun olmasının başarıda önemli rol oynadığını bildirdi. Ceylan, Afrika'da insanı yardım operasyonunun sürmesini devlet olarak desteklediklerini, çalışmaların başarıyla devam etmesini dilediklerini ifade etti.

Programda proje koordinatörü Dr. Metin Vural, Dayanışma Vakfı Başkanı Hüseyin Kılıç, İnsani Yardımlaşma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç da yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!