Afgan'ın tek eğlencesi sokakta idam seyretmek

Güncelleme Tarihi:

Afganın tek eğlencesi sokakta idam seyretmek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Taliban'ın suç ve ceza çeşitlemeleri inanılmaz boyutlara ulaştı. Kadınların erkeksiz sokağa çıkmasını, çalışmasını, kızların okula gitmesini, erkeklerin sakalsız dolaşmasını, kesekağıdını, uçurtmayı ve yığınla şeyi yasaklayan Taliban, şimdi de müzik aletleri ve TV'lerin peşinde. Halkın artık tek eğlencesi sokaklardaki idamları seyretmek.

Afganistan'da yasaklanmadık şey ve eğlence bırakmayan Taliban yönetimi, müzik yasağını ihlal eden 13 kişinin cezalandırıldığını açıkladı. Şeriat'ın Sesi Radyosu'nun haberine göre faziletlerin artırılması ve kötülüğün önlenmesinden sorumlu bakanlık müfettişleri Logar kentindeki bir evde müzik aletleri buldular. Ne tür enstrümanlar bulunduğu ve ‘suçluların’ nasıl cezalandırıldığı ise belirtilmedi.

Radyonun bu konuda ayrıntıya girmemesine karşın, Taliban askerlerinin bu tür suçların cezasını anında, olay yerinde kırbaçla infaz ettikleri biliniyor. Sokaklarda kamyonetlerle devriye gezen kırbaç ve elektrik teli donanımlı Taliban askerleri, yasalara uygun giyim-kuşam, hal ve gidiş içinde olmayanları bu aletlerle cezalandırıyorlar.

Hatta yabancı gözlemcilerin bildirdiğine göre şu anda başkent Kabil'deki tek eğlence ‘başta idamlar olmak üzere, sokaklardaki infazları seyretmekten ibaret’.

Üçte ikisi Taliban denetiminde olan Afganistan'da en son icat edilen yasaklar ve cezalar şöyle:

SUÇLAR...

TV yayınları - Taliban yönetimi geçtiğimiz günlerde müzik aletlerinin kullanımıyla birlikte televizyon, video, teyp ve yabancı yayınların izlenmesini önlemek üzere çanak antenleri de yasakladı. Televizyon ve video cihazlarının toplumdaki bütün kötülüklerin müsebbibi olduğunu belirten Din İşleri Bakanı Muhammet Kalamuddin, yasağa uymayanların ‘Kur’an'ın öngördüğü şekilde cezalandırılacağını' söyledi. Yönetim bu cihazların satılması ya da atılması için halka 15 günlük süre tanımıştı. Halkın çanak antenleri, çatılardaki su depolarının içine gizlediği bildiriliyor.

Ötücü kuşlar - Gündelik yaşama müzikalite kattıkları için kuşlar da yasak. Ancak bazı pazarlarda ötücü kuş karaborsaları oluştuğu bildiriliyor.

Kesekağıdı - Talibana göre kesekağıdı ‘kötü emellere alet edilebilecek’ bir nesne özelliği taşıyor. Kesekağıtlarının Kur'an sayfalarından yapılmış olabileceği ihtimalini göz önünde tutan Taliban bu nedenle kesekağıdı yapımı kesinlikle yasakladı.

Tezahürat - İbadet edenlerin rahatsız edilmesini önlemek için futbol maçlarında tezahürat yapılması yasaklandı. Olsa olsa ‘Allahüekber’ diye bağırmaya göz yumuluyor.

Uçurtma - Neden yasaklandığı tam olarak anlaşılamadı, ancak Taliban'ın gerekçesi şöyle: ‘Uçurtma anan-bacın gibidir, onu uçurma!’

VE CEZASI

El kesme - Hırsızlık suçları Şeriat hükümlerine göre el kesmeyle cezalandırılıyor. Eli kesilen son hırsız 22 yaşındaki Muhammet Sıddık. Görgü tanıklarının ifadesine göre bazı spor aletleri çalan Sıddık derhal bir stadyuma sokuldu, doktor çağrıldı, genel anestezi yapılarak sanık uyutuldu ve eli kesildi. Yani mahkemeye gerek görülmedi. Bu arada her zamanki gibi halk infazı seyretmek üzere stadyuma davet edildi.

Buldozerle ezme - Eşcinseller genelde diri diri gömülerek cezalandırılıyor. Herat bölgesinde iş üstünde yakalanan 22 ve 18 yaşındaki iki eşcinsel erkek, ‘hiç karşı koymadan suçlarını itiraf ettiler’ ve diri diri gömüldükten sonra toprağın üzerinden buldozer geçirilerek cezalandırıldılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!