7.62’lik krizi aşıldı

Güncelleme Tarihi:

7.62’lik krizi aşıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2016 22:39

ABD ve Türkiye arasında silah ve ekipman satışında iki pürüz ortaya çıktığı öğrenildi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ülkelere silah satışlarına bakan birimi Politik-Askeri İşler masası Türkiye’ye 7.62 mm’lik makineli tüfek satışına ‘politik sebeblerle’ izin vermeyeceğini bildirdi. Türkiye’nin itirazı üzerine 7.62’lik sorunu çözüldü, ancak İHA’lara takılacak kameralarla ilgili sorun ise sürüyor.

Kriz, Türkiye ve ABD arasındaki ticari ve siyasi ilişkilerin güçlendirilmesi için geçtiğimiz günlerde Amerikan Türk Konseyi’nin (ATC) düzenlediği yıllık konferans sırasında su yüzüne çıktı. Konferans için Washington’da bulunan Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın Genel Plan ve Prensipler Daire Başkanlığı J5’ten yetkililere, 7.62 mm makinalı tüfeklerin Türkiye’ye satışına izin verilemeyeceği bildirildi. Türk tarafı bu konudaki memnuniyetsizliğini ABD’li mevkidaşlarına iletirken, 35’inci yıllık konferansını düzenleyen ATC’nin Yönetim Kurulu Başkanı, eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jim Jones da, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ı arayarak konunun yarattığı gerilimi iletti. ABD Yönetimi’nin üst düzey yetkililerinin müdahalesiyle Türk yetkililere sorunun aşılacağı sözü verildi.

BİRİ ÇÖZÜLDÜ, BİRİ SÜRÜYOR

Savunma Bakanı Fikri Işık, Hürriyet’e yaptığı açıklamada 7.62 mm’lik makinalı tüfekler konusunda ithalatçı firmanın talebine ABD’den yazılı olarak ret yanıtı verildiğini doğrularken, “Ancak, temaslarımızdan sonra sorun çözüldü. Yazı geldi, durum düzeltildi” dedi. Işık, insansız hava araçlarına takılacak optik elemanların ithalatındaki sorunun devam ettiğini belirterek, “Stratejik malzeme olarak görülüyor. Görüşmeler devam ediyor” dedi. Hürriyet’e bilgi veren bir Türk yetkili, Bayraktar İnsansız Hava Aracı’na (İHA) monte edilecek kameralardan 5 adet satın almak istediklerini, daha önce optik elemanları da 7.62’likler gibi sorunsuz temin ettiklerini belirtti. Türk yetkili, kameralar için başka tedarikçi ülkeler belirlediklerini, sorun çözülmezse Türkiye’nin bu ülkelere yöneleceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!